4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mε Opel Astra GTC 1.6 και Peugeot RCZ στον Ελικώνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18 Ιανουαρίου 2012
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Opel Astra GTC 1.6 - Peugeot RCZ 200hp
OΔΗΓΟI: Ν.K. - Γ.Χ.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Αθήνα-Λειβαδιά-Ανάληψη-Κυριάκι-Αγ. ¶ννα-Αγ. Τριάδα-Ορχομενός-Αθήνα
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ: 334

Χειμερινοί κολυμβητές

Βουτάμε κατευθείαν στα βαθιά με το νέο Astra GTC και το αγαπημένο μας Peugeot RCZ ως μέτρο αναφοράς, ψάχνοντας την ιδανική διαδρομή που θα μας οδηγήσει μακριά από την πόλη, στο φυσικό περιβάλλον δύο δυνατών κουπέ.

ΟΙ σχεδιαστές υποστηρίζουν πως το καλό σχέδιο οφείλει να είναι απλό. Ή, αλλιώς, ότι το επιτυχημένο ντιζάιν αποτελείται από απλές γραμμές. Κοιτώντας τα δύο αυτοκίνητα, διαπιστώνουμε τον τρόπο με τον οποίο η θεωρητική αυτή προσέγγιση μεταφέρεται στην πράξη. Είναι, ίσως, τελικά αυτή η «καθαρότητα» που καθιστά τα δύο κουπέ θελκτικά. Προσθέστε το δυναμισμό που κρύβουν οι σωστά επιλεγμένες αναλογίες, οι προσεγμένες λεπτομέρειες και το μυώδες, αλλά χωρίς υπερβολές παρουσιαστικό τους, και έχετε τη συνταγή της επιτυχίας ενός κουπέ. Μόνο τρεις γραμμές αρκούν για να διαμορφώσουν το σχήμα του Astra GTC: μία λεπτή, χαρακτηριστική για την Opel γραμμή, που βυθίζεται από την εμπρός πόρτα στο κάτω τμήμα του πίσω φτερού και τονίζει το προφίλ του αμαξώματος, μία που αγκαλιάζει τη λαβή της πόρτας και εκτείνεται προς τα πίσω, διαμορφώνοντας τη σιλουέτα του αυτοκινήτου διά της κατανομής των επιφανειών μεταξύ των μαρσπιέ και των φαρδιών «ώμων», και μία τρίτη, που ακολουθεί το καθαρό, σπορ σχήμα της οροφής και οδηγεί το μάτι στην ενσωματωμένη αεροτομή.
Από την άλλη, το πρώτο των «exclusive vehicles» της Peugeot φανερώνει μεμιάς την «αποκλειστική», ισχυρή του προσωπικότητα. Τη σύνθεσή της αναλαμβάνουν οι αναλογίες και οι γραμμές του RCZ, η καμπυλόμορφη σχεδίαση του πίσω παρμπρίζ και της οροφής, το μεταλλικό χρώμα της ενιαίας κολόνας, που διατρέχει ολόκληρο το προφίλ του, τα φουσκωμένα φτερά, που αποτελούν όμως λογική συνέχεια του αμαξώματος, και οι προσεγμένες σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Είναι διαφορετικό και φαίνεται, με το εμπρός τμήμα, το τεράστιο σήμα και τη χαμηλά τοποθετημένη μάσκα να προδίδουν τη συγγένεια με τα υπόλοιπα μέλη της γαλλικής οικογένειας αυτοκινήτων. Το ίδιο συμβαίνει και με το Opel, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με την εταιρεία, τα μοναδικά κοινά εξωτερικά στοιχεία με τις υπόλοιπες εκδόσεις Astra περιορίζονται στα καλύμματα των εξωτερικών καθρεφτών και στην κεραία τύπου ιστού. Η οικογενειακή ταυτότητα δεν κρύβεται και στο εσωτερικό, προσφέροντας γνώριμες φόρμες αλλά και ποιοτικά υλικά. Πολύς χώρος δεν υπάρχει σε κανένα από τα πίσω καθίσματα, ακόμα λιγότερος δε για το κεφάλι των πίσω επιβατών του RCZ. Περισσότερο 2+2 από το γαλλικό κουπέ... δε γίνεται!

Προθέρμανση
Σημερινός μας στόχος είναι η ανάβαση του Ελικώνα μέχρι το Κυριάκι, και από εκεί μέχρι την Αγία ¶ννα, όπου θα ακολουθήσουμε με αντίθετη, κατηφορική φορά τη διάσημη ανάβαση. Έτοιμοι προς επιβίβαση, αφήνουμε τα... περί ορέξεως κατά μέρος, χάριν των αριθμών. Η διαφορά που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού είναι αυτή του ύψους (1.482 χλστ. το GTC έναντι 1.359 χλστ. του RCZ), παρ’ ότι το Opel είναι μακρύτερο σε μήκος (4.466/4.287 χλστ.) και σε μεταξόνιο (2.695/2.612 χλστ.), ενώ 5 χλστ. φαρδύτερο είναι το RCZ, τονίζοντας το μυώδες παρουσιαστικό του.
Διαφορές που... βγάζουν μάτι υπάρχουν, βέβαια, και μεταξύ του GTC και του 5θυρου Astra, αφού, παρόλο που βασίζονται στο ίδιο δάπεδο, το κουπέ έχει μεγαλύτερα μετατρόχια (+40 χλστ. μπροστά και +30 χλστ. πίσω), 15 χλστ. μικρότερη απόσταση από το έδαφος αλλά και 10 χλστ. μεγαλύτερο μεταξόνιο. Και αυτό, γιατί η αυτονομία του GTC από την γκάμα του Astra υπογραμμίζεται από την υιοθέτηση της ανάρτησης HiPerStrut του Insignia εμπρός, η οποία, χάρη στη νέα της γεωμετρία (πέραν της ελαφράς αύξησης μεταξονίου), μειώνει τη γωνία του βασιλικού πίρου κατά 44% και περιορίζει το offset του κατά 46%, μειώνει την αλλαγή της γωνίας κάμπερ των εμπρός τροχών στις στροφές, ενώ, τέλος, επιτρέπει τη χρήση τροχών διαμέτρου έως και 20 ιντσών. Όσο για τον κινητήρα, εδώ δεν έχουμε διαφοροποιήσεις, καθώς το ελαφρώς υποτετράγωνο, υπερτροφοδοτούμενο σύνολο με μεταβλητό χρονισμό των εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής, αλουμινένια κεφαλή και χωρητικότητα 1.598 κ.εκ., που αποδίδει 180 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και έχει ροπή 23,4 χλγμ. μεταξύ 2.200 και 5.400 σ.α.λ. (τιμή μάλιστα που με overboost στιγμιαία φτάνει τα 27,1 χλγμ.), κρίθηκε αρκετά ικανό ώστε να κινήσει τη συγκεκριμένη έκδοση του GTC.
Στην αντίπερα όχθη του Ρήνου, οι Γάλλοι εμπιστεύονται τον -εξελιγμένο από κοινού με την BMW- 1.600άρη τούρμπο άμεσου ψεκασμού με Valvetronic, 200 ίππους/5.500 και 28,0 χλγμ./1.700-4.500 σ.α.λ., που στις μετρήσεις επιδόσεων αποδεικνύεται ταχύτερος του Γερμανού αντιπάλου του, τόσο στις επιταχύνσεις από στάση (κατά 1,2 δλ. στα 0-100 χλμ./ώρα και 1,9 δλ. στα 0-1.000 μ.) όσο και στις ρεπρίζ (80-110 χλμ./ώρα με 3η και 4η σε 3,4 δλ. και 4 δλ., αντί 4,6 και 6,6 δλ., αντίστοιχα). Ας σημειώσουμε, ωστόσο, τη διαφορά στην κλιμάκωση των 6τάχυτων κιβωτίων (σαφώς μακρύτερο αυτό του GTC) καθώς και αυτήν του βάρους, η οποία φτάνει τα 145,5 κιλά.

Ανάβαση!
Αφήνουμε την εθνική οδό πίσω μας, όπου η μακρύτερη 6η του Opel και η μαλακότερη ανάρτησή του (με το πλεονέκτημα της επιλογής σκληρότητας των αμορτισέρ σε 3 θέσεις) έχουν κάνει τη διαδρομή μας αρκετά πιο ευχάριστη, σε σχέση με το πιο θορυβώδες και σκληρό Peugeot. Από τις πρώτες στροφές της ανάβασης που οδηγεί προς το Κυριάκι, φαίνονται τα υπολείμματα του χιονιά που χτύπησε πριν από μία εβδομάδα την περιοχή. Όχι, δεν έχουμε καμία δουλειά στα χιονοδρομικά, ακολουθούμε τη μοναχική και αποτραβηγμένη από τα «κοινωνικά» διαδρομή, που θα μας φέρει πιο κοντά στα αυτοκίνητα και στην οδήγηση μόνο.
Στο Opel η ανάρτηση HiPerStrut φαίνεται με το «καλημέρα» πως διαφοροποιεί το GTC από τις υπόλοιπες εκδόσεις Astra, αφού, χάρη στη νέα γεωμετρία της, καταφέρνει να κρατήσει τους τροχούς πολύ περισσότερο σε επαφή με το δρόμο. Το χαζοσπινάρισμα του εσωτερικού ως προς τη στροφή τροχού εξαλείφεται, οι επεμβάσεις του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης μειώνονται αισθητά, ενώ παράλληλα η περιορισμένη αλλαγή της γωνίας κάμπερ των εμπρός τροχών εξασφαλίζει καλύτερα «μούτρα» και κράτημα. Σίγουρα βελτιωμένο είναι και το τιμόνι, όχι πάντως όσο θα θέλαμε για να το χαρακτηρίσουμε «ξυράφι», ενώ αυτό που θα ολοκλήρωνε ιδανικά το πακέτο θα ήταν ένα διαφορικό... περιορισμένης ολίσθησης (που υπάρχει στην έκδοση OPC). Δε λείπουν οι κλίσεις του αμαξώματος, ακόμα και με την απόσβεση των -μαγνητικά μεταβαλλόμενης σκληρότητας- αμορτισέρ στη θέση Sport, οι οποίες ωστόσο δε φαίνεται να επηρεάζουν περαιτέρω την οδική συμπεριφορά. Απόλυτα προβλέψιμο και εύκολο, ελαφρά υποστροφικό-ασφαλές, το GTC δε θα ζητήσει το κάτι παραπάνω από τον οδηγό και δε θα του επιφυλάξει εκπλήξεις.
Στο RCZ η υπερστροφή δεν είναι έννοια άγνωστη, και το πιο απόλυτο στήσιμο θα επιβραβεύσει τον οδηγό με οδηγικές συγκινήσεις. Απαιτεί προσήλωση και σεβασμό, αλλά το χαμηλό κέντρο βάρους, ο όγκος πληροφορίας που παίρνεις από τα χειριστήρια και η άμεση απόκριση στις εντολές συνθέτουν την εικόνα ενός κορυφαίου, καθαρόαιμου κουπέ. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για διαφορές της τάξης μεγέθους των 10.000 ευρώ σε τιμή αγοράς, που δικαιολογούν απόλυτα και την ανώτερη αίσθηση που αποκομίζει κανείς από το γαλλικό αυτοκίνητο. Εντωμεταξύ, το χιόνι γίνεται ολοένα και περισσότερο, καταλαμβάνοντας τις παρυφές του δρόμου και, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ακόμα και ολόκληρη την άσφαλτο, όταν αυτή βρίσκεται ακόμη υπό σκιάν. Τα δίνουμε όλα, λοιπόν, στις καμπές που λούζονται από το ζεστό, χειμωνιάτικο ήλιο, και κόβουμε ρυθμό στα σκιερά κομμάτια. Eδώ, όπως και σε κάθε φουρκέτα που αντιμετωπίζουμε με κεκτημένη ταχύτητα, τα φρένα του GTC αποδεικνύονται πολύ δυνατά και αποτελεσματικά (μόλις 54,9 μ. για τα 120-0 χλμ./ώρα έδειξαν τα Datron), τη στιγμή που τα αντίστοιχα του RCZ αποδεικνύονται εφάμιλλα, με 54,5 μ., αλλά προσφέρουν και κάπως καλύτερη αίσθηση στο πεντάλ.
Ο κινητήρας του RCZ εντυπωσιάζει με τη γραμμικότητα μέχρι τα κόκκινα του στροφομέτρου, χωρίς να του λείπουν η ροπή χαμηλά και η ελαστικότητα, ενώ ο γεμάτος ήχος συμβαδίζει απόλυτα με τις επιδόσεις και τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος από την κατηγορία. Επί της ουσίας, και ο 1.600άρης της Opel είναι ένας δυνατός και πρόθυμος κινητήρας, αδικείται όμως στη σύγκριση από την επιλογή μακριών σχέσεων μετάδοσης. Αυτές δεν καταφέρνουν να βοηθήσουν στον περιορισμό της κατανάλωσης -ούτε στις καταστάσεις όπου ο κινητήρας καλείται να στροφάρει στο όριο των στροφών του, ούτε όμως στην κίνηση με σταθερή ταχύτητα-, αφού ακόμα και με ελαφρύ πόδι στον αυτοκινητόδρομο το GTC θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 λίτρα/100 χλμ., ενώ στη διαδρομή μας θα κάψει τελικά 2 λίτρα/100 χλμ. περισσότερα απ’ ό,τι το RCZ.

Κατάβαση...
Μετά το Κυριάκι, το χιόνι γίνεται ακόμα περισσότερο, και υπάρχουν σημεία όπου συνεχίζουμε σε ρυθμούς... εκτάκτου ανάγκης, όμως δεν το βάζουμε κάτω. Γνωρίζουμε πως από την άλλη πλευρά τα (καιρικά) πράγματα θα είναι σαφώς ηπιότερα, και θα επιβραβευτούμε με μια απολαυστική κατάβαση. Όπερ και συμβαίνει, αφού ο δρόμος ανοίγει, οι ρυθμοί ανεβαίνουν και οι λευκοί όγκοι εκατέρωθεν της ασφάλτου λιγοστεύουν, σε ευθεία αναλογία με τη μείωση του υψομέτρου. Στο δρόμο προς Λειβαδιά, έχοντας αφήσει πλέον πίσω μας την απαιτητική διαδρομή, νιώθουμε ήδη έτοιμοι για την επόμενη. Τα δύο αυτοκίνητά μας είναι κουπέ που μπορούν να προσφέρουν οδηγική ικανοποίηση εκεί έξω, μακριά από την πόλη, στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό δεν είναι, άλλωστε, το κυρίως ζητούμενο από το είδος τους;_ Ν. Κ.

ΟPEL ASTRA GTC 1.4
Στην έκδοση των 1.400 κ.εκ. το GTC αποδίδει 40 ίππους λιγότερους απ’ ό,τι ο μεγάλος του αδελφός, διαθέτει όμως 20,4 χλγμ. σταθερά μεταξύ 1.850 και 4.900 σ.α.λ., γεγονός που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τόσο τη μικρότερη χωρητικότητα όσο και τη μειωμένη ισχύ. Από την άλλη, βέβαια, οι Γερμανοί τεχνικοί αποφάσισαν να προικίσουν τον υπερτροφοδοτούμενο -μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής- κινητήρα με ακόμα μακρύτερες σχέσεις! Στις χαμηλές, λοιπόν, στροφές η ροπή αρκεί να κινήσει το σχετικά βαρύ αμάξωμα, όμως ψηλά ο κινητήρας αναπόφευκτα κρεμάει, λόγω σχέσεων. Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, αυτό σημαίνει πως τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 9,8 δλ., το χιλιόμετρο σε 31 δλ., ενώ αποτελεσματικά αποδεικνύονται τα φρένα, τα οποία ακινητοποιούν το αυτοκίνητο από τα 120 χλμ./ώρα σε 55,3 μ.
Οδηγικά, η έκδοση 1.4 επωφελείται εξίσου της νέας σχεδίασης και γεωμετρίας της ανάρτησης, και εδώ είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανές πως το αμάξωμα είναι ικανό να αντεπεξέλθει σε πολύ μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις. Η μέση κατανάλωση είναι λογικά μειωμένη, από τα 12,5 στα 11,2 λίτρα/100 χλμ., ενώ θετική είναι η παρουσία του -στάνταρντ σε αυτήν την περίπτωση- συστήματος Start & Stop, το οποίο συνοδεύεται και από ένδειξη αλλαγής σχέσης στον πίνακα οργάνων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΟPEL ASTRA GTC 1.4
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.364 κ.εκ.
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4 σε σειρά
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Εγκάρσια, εμπρός
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 140 ίπποι/5.500 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 20,4 χλγμ./1.850-4.900 σ.α.λ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 9,8 δλ.
0-1.000 Μ. 31,0 δλ.
80-110 ΧΛΜ./ΩΡΑ ΜΕ 3η/4η/5η 5,3/7,6/10,3 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 55,3 μ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 201 χλμ./ώρα
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*
ΜΕΣΗ 11,2 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ
ΒΑΣΙΚΗ 18.900 ευρώ
SPORT 21.000 ευρώ

*ΜΕΤΡΗΣΗ 4Τ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΟPEL ASTRA GTC 1.6 PEUGEOT RCZ 200

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ. 1.598
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4 σε σειρά
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Εγκάρσια, εμπρός
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 180 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 200/6.800
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 23,4 χλγμ./2.200-5.400 σ.α.λ. 28,0/1.700-4.500

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Εμπρός
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα σε διάταξη HiPerStrut, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική Γόνατα ΜακΦέρσον, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας με σύνδεσμο Watt, αντιστρεπτική Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενα δισκόφρενα
ΠΙΣΩ Δισκόφρενα

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.466x1.840x1.482 χλστ. 4.287x1.845x1.359
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.695 χλστ. 2.612
ΒΑΡΟΣ* 1.465 κιλά 1.319,5

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 8,8 δλ. 7,6
0-1.000 Μ. 29,8 δλ. 27,9
80-110 ΧΛΜ./ΩΡΑ ΜΕ 3η/4η/5η 4,6/6,6/8,7 3,4/4,0/5,2
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 54,9 μ. 54,5
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 220 χλμ./ώρα 240

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ*
ΜΕΓΙΣΤΗ 15,4 λίτρα/100 χλμ. 15,3
ΜΕΣΗ 12,5 λίτρα/100 χλμ. 11,5

ΤΙΜΗ
ΒΑΣΙΚΗ 20.550 ευρώ 33.180
SPORT 22.650 ευρώ -

*ΜΕΤΡΗΣΗ 4Τ